Nový spirituál a aktuální informace o bohoslovcích

            Jak je již zvykem, snažím se vás několikrát za rok informovat o novinkách z našeho mezinárodního kněžského semináře Redemptoris Mater a o průběhu etap formace ke kněžství našich bohoslovců.

            První důležitou informací je, že od března tohoto roku máme v semináři nového otce spirituála. Je jím P. Jan Ábel, který pochází ze Slovenska, konkrétně z Košic. Má 68 let a byl formován v Diecézně-misijním mezinárodním semináři Redemptoris Mater ve Varšavě. V roce 2005 byl vysvěcen na kněze a inkardinován do varšavské diecéze, kde sloužil jako kaplan v několika farnostech. Po 10 letech služby se ze zdravotních důvodů vrátil do jeho rodné diecéze na Slovensku, kde nadále sloužil s velkým nasazením v různých pastoračních projektech. I přesto, že jeho zdravotní stav není stoprocentní, jsem velmi rád, že P. Jan přijal roli otce spirituála v našem semináři velmi ochotně. Věřím, že bude našim bohoslovcům sloužit se stejným nasazením, jak tomu bylo u P. Ladislava Prokse, kterému patří velké poděkování za duchovní službu v semináři, kterou vykonával od roku 2018.

            Nyní pár slov k etapám na cestě formace ke kněžství a studia na Teologické fakultě našich bohoslovců. Giovanni a Standa v květnu ukončili své magisterské studium, Juraj a Davide studium bakalářské. Dne 1. června Giovanni a Standa přijali službu akolyty, a na konci června pojedou na jedno mezinárodní setkání do Itálie, kde se rozhodne, na kterém místě ve světě budou vykonávat příští školní rok svoji misijní praxi. (Pro připomenutí, v Diecézně-misijních seminářích Redemptoris Mater, kterých je dnes ve světě 120 a jsou rozesety na všech pěti kontinentech, je součástí formace ke kněžství dvouletá misijní praxe podle potřeb evangelizace někde ve světě.) Juraj přijal na počátku června službu letora. Davide se nachází ve 4. roce formace a 15. června byl přijat mezi kandidáty kněžství. Mariano, který má za sebou rok na misijní praxi v Santiago de Chile, tj. v hlavním městě státu Chile, bude pokračovat ještě další rok své misijní praxe na tomto jihoamerickém kontinentě. Edoardo má za sebou 2. rok studia na Teologické fakultě. Paolo, Riccardo a Paweł absolvovali od září minulého roku intenzivní kurz českého jazyka (20 hod. týdně) na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity a po prázdninách by měli začít 1. rok studia na Teologické fakultě.

            Na začátku července se bohoslovci rozjeli jako vždy na svou měsíční letní praxi do farností, kde pomáhají kněžím v pastoraci i fyzickou prací tam, kde je to potřeba. Letní misijní praxe absolvují bohoslovci obvykle ve farnostech v českobudějovické diecézi, ale v minulých letech nebyly výjimkou i zkušenosti ve farnostech jiných diecézí ČR či v zahraničí, jako např. v Albánii či v Itálii.

            Na závěr chci poděkovat vám všem, kteří se za naše bohoslovce modlíte, a požádat vás, abyste tak činili i nadále, aby tito mladí muži mohli mít sílu dál pokračovat na cestě za Pánem.

I my na vás pamatujeme v modlitbách. Kromě společné denní modlitby církve, modlitby růžence a slavení eucharistie, máme v semináři každý večer hodinovou adoraci, při které se modlíme na konkrétní úmysly, které nám lidé posílají, a také za naše dobrodince a za celou diecézi. Uvědomuji si stále více, jak je důležité, abychom kromě společné modlitby nezanedbávali i tu osobní! Být na chvíli s Pánem, tak osobně. To je první věc, kterou nám všem ten Zlý chce v této uspěchané době vzít! Jak životně důležité jsou pro církev kláštery a řeholní komunity, kde řeholníci a řeholnice v tichu klečí před Pánem a vyprošují lidským duším Boží milosti! Jsem rád, že také náš seminář, může i tímto způsobem formovat mladé muže k osobnímu vztahu s Kristem a přispívat – alespoň v malém – k tomu, aby vyprošoval potřebné milosti všem, kdo je potřebují.

                                                                                                                              P. Zdeněk Gibiec

Kontakt

Rektor semináře:
ThLic. Ing. Zdeněk Gibiec
+420 704 061 784
zdenek.gibiec@redemptorismater.cz

Spirituál:
Mgr. Ladislav Proks
+420 731 631 279

Diecézně-misijní mezinárodní seminář
Redemptoris Mater
České Budějovice


© 2019 Redemptoris Mater České Budějovice